Alikon työkalut -ei mitään vasaroita

Postitettu 17.07.2018

”Kun taidot tai voima loppuu, kannattaa kokeilla oikeita työkaluja.” Jokainen vähänkään käsillään tehnyt tietää mitä tällä sanonnalla tarkoitetaan. Onhan olemassa toinen ääripää, joka sanoo: ”Taitava mies veistää kirveellä puusta itselleen vaikka vaimon.” En usko jälkimmäisen olevan mahdollista, mutta viestin ymmärrän. Varsinaiset kädentaidot ovat edelleen arvostettuja, mutta taitajia aina vaan vähemmän.

Vaikka näitä vaimon veistäjiä ei löydy läheskään joka nurkalta, on teollisuus kykenevämpi kuin koskaan. Nykyaikainen metallin osaaja ei ole pelkästään käsistään taitava, vaan hän hallitsee useita muitakin konepajassa tarvittavia taitoja. Tämän lisäksi työstökoneet ja niiden oheislaitteet ovat kehittyneet merkittävästi ja koneen käyttäjän vaikutus lopputuotteeseen on pienentynyt. Nykyaikaisessa tuotannossa ihmisvaikutusta pyritään pienentämään mahdollisimman tasaisen laadun toivossa. Laadun lisäksi panostetaan tuotantotehokkuuteen, kun ennen tehoa haettiin volyymin kasvatuksesta.

Jo vuonna 2017 useimmat metallialan yritykset tunsivat talouden nousun ja vuoden 2018 alussa pesään lyötiin isompaa vaihdetta. Talous kehittyy ja vetää koko Suomen tuotantoa lujaa eteenpäin. Noususuhdanteen kanssa on hankala neuvotella, koska se ymmärtää vain numeroita. Tuotteiden laatu pitää olla korkealla, mutta toimitusajan on oltava samalla kuitenkin lyhyt. Lähivuosiin asti monet metallin tekijät ovat pärjänneet ”sillä miten on ennenkin tehty”, koska hiljainen talous ei ole antanut kassaan tarvittavaa liikkumisvaraa, tai kehitysintoa ei yksinkertaisesti ole ollut. Pienempi osa yrityksistä on nähnyt riskeissä mahdollisuuden ja satsannut tulevaisuuteen täysillä. Uskon, että nyt on se hetki, kun nuo riskit alkavat maksamaan itseään takaisin. Omasta mielestäni suomalainen metalli käy läpi historiansa toisiksi suurinta, mutta kuitenkin haastavinta sukupolvenvaihdosta. Uusi teknologia jyrää vanhojen toimintamallien yli tankin lailla.

Kaikkien kehitysaskeleiden ei kuitenkaan tarvitse olla suurenmoisia, vuotuista liikevaihtoa moninkertaisesti ylittäviä ”lamaa turpaan”-lyöntejä, vaan helpointa on aloittaa kehittämään niitä resursseja, joita on käytössä. Terminen leikkaus on kehittynyt useilla eri rintamilla ja se iskee lisää painetta särmäyksen harteille. Helpoin tapa nostaa särmäyspuristimen tuottavuutta on rakentaa koneelle kattava ja toimiva työkalureservi. Kaikista hienoista teknisistä ohjauksista ja servomoottoreista huolimatta särmäystyökalut ovat koneen ainoat osat, jotka koskettavat työstettävää tuotetta, jolla se raha olisi tarkoitus saada yrityksen tilille.

10% Aliko Oy Ltd:n liikevaihdosta tulee työkalujen myymisestä. Eikä kyseessä ole mitkään vasarat, vaan meidän omat ALIKO-särmäystyökalut.

Antti Keskinen, Aliko Oy Ltd
Tuoteinsinööri Kangasalta
Harrastaa moottoripyöriä ja polkupyöräilyä